PAAS - pracownia architektury wrocław4
Architekt Alicja Sawicka
Architektura, urbanistyka oraz aranżacja wnętrz

Cześć! Nazywam się Alicja. W pracy łączę wiedzę techniczną z wyobraźnią, a oczekiwania inwestora z dbałością o szczegóły.

 

Zapraszam do kontaktu!

Tel: 665990807
mail: paas.arch@gmail.com

In.

— Architektura, urbanistyka oraz aranżacja wnętrz
Category
Budynki usługowe i przemysłowe, portfolio
Tags
budynek biurowo-socjalny, hala przemysłowa

Budynek socjalno-biurowy przy hali przemysłowej

Data projektu: 2017
Status: Koncepcja / Projekt budowlany
Powierzchnia: 1090 m2
Lokalizacja: Wrocław

Założenia przy projektowaniu budynku socjalno-biurowego

Projektowany budynek stanowi dobudowę do istniejącej hali przemysłowej, nie posiadającej strefy biurowej oraz socjalnej. Głównym założeniem było optymalne rozmieszczenie funkcji w budynku oraz podkreślenie i rozdzielenie stref wejściowych dla pracownika hali i pracownika biurowego poprzez rozrzeźbienie bryły projektowanego obiektu. Wysokość dostosowana jest do wysokości istniejącej hali przemysłowej. Strefa socjalna dla pracowników hali z założenia ma być dostosowana do 40 osób płci męskiej.

Etap I budowy obejmuje stworzenie dwóch kondygnacji, na których mieszczą się biura oraz strefa socjalna dla pracowników hali przemysłowej. W II etapie budowy przewidziano dodatkową kondygnację z pomieszczeniami hotelowymi dla pracowników.

Funkcjonalność, materiały w budynku socjalno-biurowym

Budynek został podzielony funkcjonalnie i zaakcentowany poprzez cofnięcie w bryle, które równocześnie tworzy zadaszenie nad strefami wejściowymi do biur oraz do części socjalnej. Dodatkowo zabieg ten został podkreślony kolorystycznie.

Komunikacja w budynku odbywa się poprzez dwa wejścia połączone ze sobą korytarzem oraz jedną, naturalnie oświetloną klatkę schodową prowadzącą do strefy biurowej oraz hotelowej.

Na parterze zlokalizowany jest magazyn oraz strefa socjalna dla pracowników z szatniami, umywalnią na 40 pracowników (mężczyzn) oraz jadalnia. Bezpośrednio z hali dostępne są również toalety dla pracowników.

Na 1 piętrze umieszczone są biura. W prawym skrzydle znajduje się część administracji z księgową, sekretarką oraz gabinetami szefa i prezesa. W bezpośredniej bliskości pomieszczenia sekretarki znajduje się aneks kuchenny. Dla szefa i prezesa zaplanowana została wspólna przestrzeń balkonu w charakterze podobnym do stref wejścia do budynku. W lewym skrzydle znajdują się biura, toalety oraz pokój socjalny dla pracowników biurowych. W tej części budynku zaprojektowana została sala narad z salą konferencyjną i zapleczem, z możliwością dzielenia na mniejsze salki.

Na 2 piętrze ulokowano pokoje hotelowe dla pracowników. Poprzez cofnięcie ostatniej kondygnacji podkreślony został odmienny charakter najwyższej części budynku. Strefa ta została wyróżniona kolorystycznie oraz posiada znacznie więcej przeszkleń niż pozostałe kondygnacje. Znajduje się tam 8 przestronnych pokoi z łazienkami oraz duża strefa wspólna socjalno-rekreacyjna.

Elewacja budynku jest wykończona tynkiem strukturalnym w dwóch odcieniach jasnej i ciemnej szarości. Wnętrze budynku zostało wykończone monochromatycznymi materiałami.

Koszty projektu hali

Prosta bryła budynku zminimalizuje koszty budowy budynku socjalno-biurowego przy hali przemysłowej. Najdroższym elementem w budynku są szklane witryny w strefach wejściowych. Oszczędnością jest wykorzystanie okien pozostałych z poprzedniej budowy inwestora, wkomponowano jest w parterze budynku.