PAAS - pracownia architektury wrocław4
Architekt Alicja Sawicka
Architektura, urbanistyka oraz aranżacja wnętrz

Cześć! Nazywam się Alicja. W pracy łączę wiedzę techniczną z wyobraźnią, a oczekiwania inwestora z dbałością o szczegóły.

 

Zapraszam do kontaktu!

Tel: 665990807
mail: paas.arch@gmail.com

In.

— Architektura, urbanistyka oraz aranżacja wnętrz
Category
Kawiarnia / Jadalnia, portfolio, Wnętrza
Tags
kawiarnia, projekt jadalni, przestrzeń wspólna, styl nowoczesny

Divante Cafe – Kawiarnia w biurze wraz z przyległymi pomieszczeniami

Data projektu: 2018
Status: Zrealizowany
Powierzchnia: 90m2
Lokalizacja: Wrocław

Założenia projektu kawiarni wraz z przyległymi pomieszczeniami

Główną ideą projektu jest potraktowanie przestrzeni jadalni jako strefy odpoczynku oraz integracji pomiędzy pracownikami, próbując uzyskać atmosferę wnętrza podobną bardziej do kawiarni niż stołówki. Oprócz funkcji spożywania posiłku projektowana powierzchnia przeznaczona będzie również jako przestrzeń warsztatowa i do pracy, jako miejsce wygłaszania prelekcji, strefa imprez firmowych. Powierzchnia musi być wykorzystana maksymalnie, aby jak najwięcej osób mogło użytkować jadalnie jednocześnie. Kolorystyka jest dopasowana do barw firmy występujących w części biurowej budynku.

Funkcjonalność kawiarni w biurze

W strefie wejściowej zaproponowano napis identyfikujący pomieszczenie jako kawiarnie oraz wieszaki na okrycia wierzchnie. Bezpośrednio z wejściem graniczy aneks kuchenny. Istniejąca jego część została powiększona o dodatkowy blat roboczy, pod którym znalazła się zmywarka oraz kosze do segregacji odpadów. Na przeciwległej ścianie umiejscowiono dużą lodówkę dwuskrzydłową typu side by side. Przy lodówce przewidziano miejsce na szafę na zapasy kuchenne. 

Istniejąca łazienka przylegająca do kuchni jest w bardzo dobrym stanie, ingerencja projektowa jest minimalna.

Salka z telewizorem jest odwzorowaniem podobnych tego typu pomieszczeń znajdujących się na wyższych piętrach. Telewizor powieszono na ścianie we wnęce, która podkreślona została kolorystycznie. Bezpośrednio pod telewizorem znajduje się istniejący stół oraz niebieskie krzesła. Pomieszczenie będzie pełniło rolę czasowej szatni podczas większych, firmowych wydarzeń, dlatego zaprojektowano dwa rzędy wieszaków na okrycia wierzchnie.

Główne pomieszczenie jadalni podzielone jest filarami konstrukcyjnymi na trzy strefy. Projekt zakłada kolorystyczne podkreślenie każdej ze stref i nadanie jej indywidualnego charakteru. Całość łączy się ze sobą spójnym doborem materiałów. Projektowana przestrzeń wykorzystana jest maksymalnie, włączając przejścia pomiędzy filarami konstrukcyjnymi jako użytkowy element projektu. 

W strefie pierwszej „szarej” zaproponowano siedziska. Na dłuższej ścianie siedzisko wykonano w kształcie litery C, a na przeciwległej zaprojektowano siedzisko otwierane ze schowkiem oraz oparciem, na szerokość ściany konstrukcyjnej. Pomiędzy siedziskami umieszczono stoliki kawowe z punktowym oświetleniem ponad nimi. Wnęki do strefy pierwszej zostały podkreślone kolorystycznie, dodatkowo w jednej z nich zaproponowano stolik barowy z hokerami ustawionymi po obydwu stronach. Na ścianie ponad siedziskiem z oparciem zamontowano telewizor oraz oświetlenie ścienne. 

W strefie drugiej „pomarańczowej” wykorzystano i połączono ze sobą istniejące, dwa, duże stoły. Nad stołem zaprojektowano dwa punkty świetlne. Przy oknach znalazło się miejsce na kącik z wygodnymi fotelami, stolikiem kawowym oraz ozdobną lampą ścienną. Ściana na której zamontowano telewizor pomalowana została czarną farbą kredową. Dzięki temu czarny telewizor nie tworzy mocnego akcentu, a dodatkowo pracownicy mogą wykorzystywać powierzchnię do pisania, malowania. Na przeciwległej ścianie umieszczono grafikę nawiązującą tematyką do kawiarni.

W strefie trzeciej „zielonej” przy oknach zaprojektowano wysoki stół barowy z siedziskami na całą szerokość ściany, oświetlony punktami świetlnymi. Wnęki do strefy zielonej zostały podkreślone kolorystycznie. Analogicznie do strefy drugiej wykorzystano i połączono ze sobą istniejące, dwa, białe, duże stoły. Na ścianie pomiędzy wnękami umieszczono telewizor na tle czarnej farby kredowej. Elementem podkreślającym tę strefę jako zieloną jest ściana z roślinnością. Pomiędzy oknami również zamontowano wiszące kwietniki z roślinami. 

Kolory i materiały w kawiarni 

Kolorystyka projektowanej przestrzeni bazuje na barwach występujących już w aranżacji wnętrz biurowych na wyższych kondygnacjach w budynku. Mocne akcenty kolorystyczne zestawione są z bielą ściany oraz wyrazistą istniejącą wykładziną. W salce z telewizorem kolorem dominującym jest niebieski, tą barwą podkreślona została wnęka w ścianie. Strefa jadalni podzielona została kolorystycznie od szarej, przez pomarańczową do zielonej z roślinnością. Konsekwentnie elementy wystroju takie jak siedziska, krzesła, kolory blatów, hokerów, akcenty kolorystyczne wnęk podążają za barwą w danej strefie. 

Kuchnia i łazienka utrzymane zostały w kolorystyce szarości. 

Koszty projektu kawiarni w biurze

Siedziska w strefie szarej zostały wykonane na zamówienie. Isniejące duże białe stoły oraz istniejąca szafa na zapasy w kuchni zostały wplecione do projektowanego wnętrza. Przedłużenie szafek w kuchni oraz blaty barowe zostały wykonane na zamówienie.